Галерия

Първи учебен ден! – 15.09.2021 год.

На специалния ден – 15 септември 2021г. детска градина „Слънце“ с. Сомовит посрещна своите възпитаници с китка здравец, разноцветни балони, интересни игри и слънчево настроение. Децата влизаха в детската градина, след като бяха вкусили сладка питка и мед.  Те поднасяха цветя, а грейналите им очи искряха от любов и любопитство.
Г- жа Елица Иванова /директор на детската градина / посрещна и поздрави всяко дете с   пожелание за  успешна, здрава, вдъхновена и творческа учебна година. Тя подчерта, че с професионализма на екипа в детската градина и съпричастната настойчивост на родителите, ние разкриваме на децата не само тайните на познанието, но им предаваме и общочовешките ценности  и вековен опит.

На добър час, слънчеви дечица!

Есенен спортен празник – „Есенна забава в горската дъбрава“ – 17.11.21 г.

Есента на 2021 година настъпи и в любимата ни детска градина. Три месеца децата учиха за промените в природата през сезона, играеха есенни игри, опознаваха природата, чрез ежедневни игри и занимания на открито, опитваха от нейните плодове и зеленчуци.

Днес, децата с песни, стихотворения, гатанки и игри изпратиха Есента, и се заредиха с положителни емоции.

21 ноември 2021 г. – „Ден на християнското семейство“

На християнския празник Въведение Богородично – 21 ноември 2021 година, отбелязван и като Ден на християнското семейство, възпитаниците на ДГ „Слънце“ научиха много за българските обичаи и традиции, свързани с него. Децата зарадваха своите родители с грамота и книжка, изработена с много любов от сръчните им ръчички. Честит празник, мили семейства! Нека има любов и топлина под под всеки покрив! Нека разбирателството и веселия смях огласят домовете ви и в тях цари хармония, споделени и щастливи дни!

29.11.2021 г. – Отбелязване на Европейската седмица за намаляване на отпадъците от 20 – 28 ноември 2021 г.

Европейската седмица за намаляване на отпадъците е най-голямата кампания за повишаване на осведомеността относно предотвратяването на отпадъците в Европа. Децата от ДГ „Слънце“ изгледаха филмче на тема „Всичко за рециклирането“, оцветяваха контейнери за разделно събиране и разделиха отпадъците според вида им, изработиха коледни играчки за елха от пластмасови бутилки и украса за стаята от отпадъчни материали. Всичко това се проведе по инициативата на Община Гулянци под мотото „Събираме разделно – пазим и обичаме природата!“. Въпреки, че в населеното място няма контейнери за разделно събиране у децата се изградиха знания за важността на разделното събиране и връзката с опазването на природата чиста.

06.12.21 г. – 10.12.21 г. – Областна седмица на четенето в детската градина

Събития:

Понеделник – 06.12.2021 г.: Откриване на „Областна седмица на четенето“, 2021 г., с разглеждане на кът в детската градина „Приказки без край“, четене на любими приказки и виртуално посещение на местното читалище.

Вторник – 07.12.2021 г.: Драматизация на приказката „Болен здрав носи“.

Сряда – 08.12.2021 г.: „Мамо, прочети ми приказка!“ – онлайн включване на родители с четене на приказка.

Четвъртък – 09.12.2021 г.: „Нарисувана приказка“ – изработване на книжка с приказката „Трите прасенца“.

Петък – 10.12.2021 г.: „Приказен карнавал“ и закриване на „Областна седмица на четенето“, 2021 г. с музика, песни и танци.

Интересно и вълнуващо премина за децата Областната седмица на четенето, организирана от РУО-Плевен, която се проведе от 06 до 10 декември 2021 година. При реализирането на дейностите всички деца проявиха желание за участие и интерес. С много усмивки и настроение децата се потапяха в света на приказките и превърнаха четенето в истински празник.

21.12.21 г. – „Подаръци от Дядо Коледа“

С грейнали от щастие лица децата от ДГ „Слънце“ посрещнаха Дядо Коледа и Снежанка, и получиха своите мечтани подаръци и лакомства. В този най – очакван ден те зарадваха скъпия гост със стихотворения, драматизации, песнички и танци. Надеждата, трепета и детските вълнения създадоха коледната магия, която озари и завладя малки и големи.

„Коледна работилница“

В навечерието на коледните празници, децата от ДГ „Слънце“ заедно със своите учителки си направиха „Коледна работилница“. Малките „сръчковци“ изработиха сувенир – свещник за коледната трапеза, който ще подарят на своите родители.

„В очакване на Баба Марта“ – 01.03.2022 г.

Хубавата българска традиция за закичване с мартеници в първия ден на месец март донесе много усмивки, радост и емоции за децата и целия екип на ДГ „Слънце“ с. Сомовит. Празничната украса създаваше настроение и трепетно очакване. Още от ранни зори се чуваха весели песнички в чест на Баба Марта и пролетта.
За отбелязване на празника малчуганите от детската градина се подготвяха цяла седмица като усукваха бели и червени конци, сплитаха и изработваха интересни мартенички, с които закичиха специално нарисувано пролетно дърво. Слушаха разкази, приказки, легенди за мартеницата.
Дългоочакваната гостенка пристигна с пълна кошничка с мартенички. Тя разкри на децата тайната магия, която носи преплетената бяла и червена нишка, носена през март като символ за здраве, сила и закрила. Развълнувани децата поздравиха Баба Марта с различни мили пожелания, песнички, танци и стихотворения. Впечатлена и развеселена от топлото посрещане на децата гиздавата Баба Марта завърза на всички мартенички и обеща да прогони студената зима, за да се радваме на топло слънце и цветна пролет.

Благодарим ти, Бабо Марто!

„Трети март“ – Отбелязване на Националния празник на Република България

На Националния празник на Р. България – Трети март, малките възпитаници от ДГ „Слънце“ заредени с обич към родината и признателност към подвига на Левски, Ботев и дедите ни, отбелязаха 144 години от Освобождението на България от Османско владичество. Звучни песни огласяха детската градина, рецитали от поетични слова изпълнявани с гордост, с нестихващ патриотичен заряд и родолюбие, децата оцветяваха и рисуваха портрети на български герои.

Честит празник!

„С обич за мама“ – 8 март Международен ден на жената

Китка обич аз ти давам,

мамичко за твоя ден.

Зная мамо, че обичаш

цветето де е от мен.

Искам с обич да прегърна,

твоето добро сърце.

Ти живот си ми дарила

и какво ли още не!

На най-хубавия пролетен празник, посветен на жената и майката – 8 март, с треперещи от вълнение гласчета децата изказаха своята благодарност като рецитираха стихчета, песни и танц посветен на обичаната мама. С много старание се включиха в изработването на картички – подарък за мама.

1 април – „Ден на хумора и шегата“

Децата от ДГ „Слънце“ отпразнуваха 1 април – „Ден на хумора и шегата“ с четене на хумористични разкази, гледане на филми и приказки за „Хитър Петър“ и оцветяване на емотикони с настроението, което им носи празника. Малчуганите се запознаха и със всичко свързано с честването на празника по света и версиите за произхода му.

„Великденска работилница“

В навечерието на светлия християнски празник Великден, на Велики Четвъртък – 21.04.2022 г., в ДГ „Слънце“ се боядисваха и украсяваха яйца. Деца и учители превърнаха занималнята във великденска работилничка. Малките сръчковци развихриха въображението и демонстрираха различни оригинални техники за боядисване на яйца. Резултатът – пъстри яйца, красиви великденски зайчета и поставки за яйца, усмихнати и радостни деца. Родителите наблюдаваха през месеца ситуации по образователно направление „Изобразително изкуство“ и „Конструиране и моделиране“ на великденска тематика. Децата изработиха великденска украса и зарадваха с уменията своите близки.

01.04.2022 г. – 30.04.2022 г. – Дейности през месец април

02 – 30 АПРИЛ  2022 г.

    „2 април – Международен ден  на детската книга“ – Откриване на областната инициатива „Приказки без край” посветена на 2 април – Международен ден на детската книга, начало на Маратон на четенето и Седмица/месец на детската книга с представянето от всяко дете на любимата му приказка. Разглеждане на наличната художествена литература в библиотечния фонд на детската градина. Четене на любими приказки.

    Четене на приказки от родител, от любимата книжка на детето. Четене на приказка  всеки обед преди сън на детско художествено произведение – „Приказка за приказен сън“. Закриване с изложба на рисунки от прочетените през месеца приказки и драматизация на приказка.

ОБЛАСТНА ИНИЦИАТИВА „ДЕТСКА ГРАДИНА ЗА ВСИЧКИ”месец на отворените врати в детската градина – дейности:

  1. „Седмица/ месец на гората“ –  04.04.22 г.  – 30.04.22 г.;

– „Да си направим цветна градинка”- участие на родителите в почистване на двора, засаждане на цветя и плодни дръвчета заедно с децата и  персонала– провеждане  в сутрешния режим;

 – Дейности свързани с опазване на околната среда – гледане на филми, презентации и викторини за опазване на горите;

     2. „Ден на здравния работник“ – 07.04.22 г. беседа за дейността и ролята на здравните работници.

3. Отбелязване на „Световен ден на Земята“ – беседа и изложба на рисунки по темата.